Geschiedenis VELO Ryu Ha
Ontdekker van het judo, Professor Jigoro Kano, formuleerde het als volgt: "Niets onder de zon is groter dan de opvoeding". Door iemand op te voeden en hem de maatschappij in te zenden, leveren wij een bijdrage die zich uitbreidt in de honderd komende generaties. Het zou in het huidige "normen en waarden" debat nog steeds een treffend statement zijn.
Soortgelijke gedachten moeten bij kapelaan Hofstede hebben gespeeld toen hij in begin 1960 bij het toenmalige VELO bestuur binnenstapte om het initiatief te nemen tot het oprichten van een R.K. Judo club in Wateringen. Het VELO bestuur reageerde positief op het voorstel om de Judo te gaan starten onder de VELO naam. Zo werd in april 1960 gestart met de Judoclub VELO.
De gedachte van kapelaan Hofstede klopt ook nu nog... veel van onze leden zijn jeugd-leden en we ervaren het als bestuur nu als een bijzondere (morele) verantwoordelijkheid om de kinderen meer mee te geven dan de technische kant van de sport die ze beoefenen. Het gaat onzes inziens ook en vooral om de diepere betekenis die er aan ten grondslag ligt, zoals o.a.:
- Beleefdheid: het respect voor een ander;
- Oprechtheid: zich uitdrukken, zonder gedachten te verbergen;
- Eerlijkheid: trouw zijn aan het gegeven woord;
- Bescheidenheid: over zichzelf spreken zonder hoogmoed;
- Respect: zonder respect kan geen vertrouwen ontstaan;
- Zelfbeheersing: kunnen zwijgen als woede opkomt.
Het eerste bestuur bestond uit de heren Groenendijk, K. Kerklaan, Hoogstraten en H. v.d. Knaap. Al snel kwam daar dhr. J. v.d. Horst bij. De eerste trainer was dhr. J. Hogendam. De 1e Zuid-Hollandse Kampioen in het seizoen 1960-1961 was dhr. Vis. Er werd getraind in de (oude) VELO kantine in de Harry Hoekstraat. Na de training in de VELO kantine aan de Harry Hoekstraat, moest de mat weer opgeruimd worden en de tafels en stoelen op hun plaats gezet. Later op de Noordweg trainden we in onze (kleine) dojo, wat later het ballenhok werd en ondertussen is gesloopt.
Op 18 november 1961 organiseert VELO Judo haar eerste judo toernooi. L. v.d. Voort en J. v.d. Knaap waren de eerste VELO judoka's die slaagden voor hun zwarte band en inmiddels hebben al vele VELO judoka's deze felbegeerde zwarte band behaald.
In 1965 werden plannen gesmeed voor het oprichten van een Jiu Jitsu groep en het ook dames judo is in opkomst.
Op 8 januari 1966 behaalde het VELO Judo team voor het eerst in de historie de 1e plaats op een door VELO Judo georganiseerd judo-team-toernooi.
In 1966 behaalde Annie v.d. Helm als eerste VELO Judo dame haar zwarte band.
In 1969 kwam Wim Lut als nieuwe trainer bij VELO Judo. Inmiddels is (in die periode) Kees v.d. Meer zich ook met de wedstrijden gaan bemoeien en moedigt de jeugd aan deel te nemen aan diverse wedstrijden. Een judoka die veel roem voor onze VELO-afdeling behaalde toen was Theo Duijvestijn.
In december 1982 werd het VELO complex aan de Noordweg uitgebreid met een nieuwe dojo = Judoruimte. Met een feestelijke opening door middel van een judotoernooi werd de nieuwe ruimte ingewijd.
In 1983 deed VELO Judo mee aan een internationaal toernooi in Parijs. Met een bus vol kleine judoka's en leiding togen we naar Frankrijk. Het jaar er op vond het eerste grote VELO Judo toernooi plaats in de sporthal aan de Noordweg.
Dat toernooi was een jaarlijks terugkomend spektakel geworden en is al jaren één van de grootste toernooien (500 deelnemers) in deze regio, georganiseerd door een échte Judovereniging. Het eerste jaar was het toernooi internationaal, daarna werd het nationaal en vanwege de grote opkomst is het nu regionaal. 'n Krantenknipsel uit die tijd meldt ons:
"Het eerste internationale VELO-judotoernooi verliep prestatief boven verwachting. Naast de perfecte organisatie van dit eerste jeugdtoernooi van een dergelijke importantie bij VELO vielen ook de prestaties van enkele jonge Wateringse judoka's op. Zo behaalde Cris Desmedt, Imo Schneider en Dennis Verhagen een welverdiende 1e prijs"
Er volgden nog heel veel van dit soort krantenknipsels waarin onze VELO judoka's als prijswinnaars genoemd werden. Inmiddels hadden we een echte wedstrijdploeg opgebouwd met als wedstrijdtrainer Theo Schneider ( 5 x Nederlands Kampioen). Er werden veel, heel veel toernooien bezocht en er werden ook heel veel prijzen gewonnen. De naam van VELO Judo werd landelijk bekend in het wedstrijdgebeuren.
Kees v.d Meer en Jan de Jong waren inmiddels toegetreden tot het "corps" van officiële scheidsrechters van de Judobond Nederland. Ook is VELO Judo uitgebreid met conditietraining o.l.v. Kees v.d. Meer, wat hij 14 jaar heeft gedaan.
In het seizoen 1987/1988 neemt trainer Wim Lut afscheid van VELO. Onze nieuwe judotrainer is Ed Nales. Ed is op dat moment ook zelf nog actief in de wedstrijdsport. Ook in dat seizoen is VELO Judo en inmiddels ook Jiu Jitsu, begonnen met een jaarlijks terugkomend jeugdkamp voor onze jeugd judoka's en jiu jitsuka's. Het eerste kamp was een lang weekend in Beilen. Al gelijk na afloop van dit kamp werd enthousiast besloten dit jaarlijks te herhalen.
In het seizoen 1988/1989 verlaat Ed Nales VELO als trainer om zijn (verlate) militaire dienstplicht te vervullen. In Jan Timmers vindt VELO een gelijkwaardige vervanger die zich al snel openbaart als een goede trainer en een écht verenigingsmens en dus bij VELO op de goede plek zit. Ook in dit seizoen komt er een nieuwe sportactiviteit bij, nl. Tang Soo Do. Letterlijk vertaald betekent het woord "Tang", T'ang Dynastie van China, wat betrekking heeft op de gezamenlijke culturele achtergrond tussen China en Korea (617-907 AD). "Soo" betekent hand, maar ook vuist, stoot, slag of verdediging, enz. en "Do" betekent leefwijze of kunst. Aldus betekent "Tang Soo Do", de klassieke Koreaanse gevechtskunst welke op legendarische wijze werd beïnvloed door de T'ang methode van gevechtskunst. Volgens het dan zittende bestuur een goede aanvulling. En ook dat is gebleken, de VELO Tang Soo Doka's hebben in de loop der jaren op vele Nederlandse, Europese en Wereldkampioenschappen 1e prijzen behaald.
In 1997 werd door het bestuur besloten de vereniging een nieuwe naam te geven.VELO Judo/Jiu Jitsu/Tang Soo Do werd VELO RYU HA, hetgeen betekent: VELO SCHOOL BUITEN JAPAN. Ook werd er een nieuw logo gemaakt waarin alle drie onze sporten voorkomen. In de drie in elkaar gedraaide banden zijn onze krijgskunsten verenigd met daarbinnen een bescheiden krachtige beoefenaar van onze prachtige sporten. Op 31 dec 1998 werd de naam van de vereniging officieel gewijzigd in VELO RYU HA.
In de zomer van 2010 is, na ruim 25 jaar dienst, ook onze nieuwe dojo gesloopt. Na een korte periode getraind te hebben in de grote hal van VELO, hebben we ondertussen vanaf augustus 2010 de beschikking over een geheel nieuwe, 2x zo grote dojo. Deze is in het najaar van 2010 ingewijd.
Nu bestaat de Tang Soo Do groep uit ± 150 leden. Er worden trainingen gegeven op dinsdag-, woensdag-, vrijdagavond en zondagochtend door hoofdtrainer Master Wahing Lee (5e dan) met assistentie van Master Dev Narsing (4e dan), Peter den Heijer (3e dan) en Glenn van Polanen Petel (2e dan). Op zondagmorgen wordt les gegeven door Peter en op woensdagavond door Glenn.
De Judo wordt getraind door 5 trainers, t.w. Jennifer van Koppenhagen, Cor Esser, Taco van den Broek, David Koh en Sebastiaan Fransen. Er zijn momenteel ± 170 judoleden die trainingsmogelijkheden hebben op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag & zaterdag.
Het kleine groepje judoka's waar Kapelaan Hofstede ooit mee begon, is dus in de loop der jaren behoorlijk uitgebreid. Er worden div. malen per jaar graduaties = examen gehouden, het grote VELO Judo toernooi draait nog ieder jaar en is uitgebreid met een - jaarlijks terugkomend - groot Tang Soo Do toernooi.
De kampen, ooit begonnen met een spelletjes weekend, zijn uitgebreid tot gigantische thema weekends waar gemiddeld zo'n 100 VELO RYU HA kinderen mee gaan, verkleed in het thema van het kamp. Over leiding hebben wij helemaal niet te klagen. In ons hele bestaan heeft VELO RYU HA altijd kunnen beschikken over een zeer grote groep vrijwilligers die altijd voor ons klaarstaan. Bestuur, oud-bestuursleden, ouders, seniorleden, oud-leden en ouders van oud-leden, zijn altijd bereid om ons met activiteiten hulp aan te bieden.
Het huidige bestuur, bestaande uit
- Peter den Heijer, voorzitter
- Marjan den Heijer, secretaris, ledenadministratie & bestuurslid Tang Soo Do
- Maurice Vuijk, penningmeester, ledenadministratie
- Arnoud, bestuurslid Judo
- Danny, bestuurslid algemeen
volgt nog steeds de gedachtegang van de oprichter van de R.K. Judoclub VELO.